Cookies

Употреба на колачиња (cookies)

Вовед

За да може посетата на нашата веб страница да биде што е можно попријатна, оваа страница мора да складира мала количина на информации на вашиот компјутер, т.н. колачиња (eng. cookies). Колачињата, меѓу другото, служат веб страницата да работи оптимално и да ни овозможи да направиме натамошни подобрувања на истата. Со користење на оваа веб страница, вие се согласувате да користите колачиња. Постои можност да блокирате колачиња, по што сè уште ќе можете да ја разгледате страницата, но некои од нејзините можности нема да ви бидат достапни. Колачињата не се штетни и секогаш се ограничени.

Што се колачиња (cookies)?

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки (фајлови), кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страницата. Колачињата се од суштинско значење за обезбедување на лесни онлајн услуги. Интеракцијата на веб-корисниците и веб-сајтовите е побрза и полесна со помош на колачиња. Со нив, веб-сајтот се сеќава на можностите и искуствата на поединецот, заштедувајќи време и правење на прелистување поефикасно и побрзо. Овие текстуални датотеки можат да бидат „постојани“ или „привремени“. Постојаните колачиња (cookies) остануваат на Вашиот компјутер и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во офлајн состојба), додека привремените се бришат штом го затворите интернет пребарувачот. Колачињата (cookies)  се користат за повеќе цели, како на пример за да се запомнат Вашите активности и преференции (вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или како да ви се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже навигациската историја на истата.

Подоцна, кога повторно ќе ја отворите истата веб-страница, интернет пребарувачот ги испраќа колачињата што припаѓаат на таа страница. Ова овозможува страницата да прикажува информации прилагодени на вашите потреби. Колачињата можат да складираат широк спектар на информации, вклучително и лични информации. Овие информации може да се зачуваат само ако вие дозволите - веб-страниците не можат да пристапат до информации што не сте ги дале и не можат да пристапат до други датотеки на вашиот компјутер.

Колачињата поставени од страна на сопственикот на веб страната или провајдерот на услуги (во овој случај Магрони ДОО Скопје) се нарекуваат "колачиња на првата страна". Колачињата што се поставени од други страни, а не од сопственикот на веб страната се нарекуваат "колачиња на трети страни’" Колачињата на трети страни овозможуваат да се обезбедат можностите или функционалноста на трета страна на или преку веб страната или сервисот што го користите (како на пр. рекламирање, интерактивна содржина и аналитика).

Употреба на колачиња на www.ladna.com.mk

www.ladna.com.mk користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и рекламирање на производи / услуги. Кога ја користите нашата веб страница, може да добиете и колаче „трета страна“. Користиме колачиња на прва страна и колачиња на трета страна од неколку причини. Некои колачиња се потребни заради технички причини, за нашите веб страни и услуги да можат да функционираат, и нив ги сметаме за "суштински" или "еопходни" колачиња. Други колачиња ни овозможуваат нам и на трети страни со кои соработуваме да ги следиме и таргетираме интересите на посетителите на нашите веб страни, а нив ги нарекуваме колачиња за "перформанса" или "функционалност".

www.ladna.com.mk користи колачиња поради следење на статистиката за посетеност на веб страницата со цел да ги добие потребните информации за перформансите на веб страницата. Овие колачиња прибираат информации за да ни помагаат да разбереме како се користи нашата веб страна, колку се ефективни нашите маркетинг кампањи, и за да ни помогнат за да ја прилагодиме нашата веб страница и апликации.

www.ladna.com.mk користи услуга од трети страни наречена Google Analytics. Google Analytics прибира информации со кои ни овозможува да ги изброиме посетителите на нашата веб страна, за во крајна линија да го рафинираме тоа искуство и да обезбедиме подобри услуги. Страната www.google.com/analytics/ обезбедува детални информации за обработување на податоците за метрика. Доколку корисникот не се согласува со обработката на горенаведените податоци со Google Analytics на начини и за целите опишани на таа веб-страница, тој мора да го инсталира приклучокот за блокирање на Google Analytics на неговиот веб пребарувач.

Ja користиме алатката Google Analytics Demographics и Interest Reporting како би можеле да планираме објавување на содржини релевантни за вашите интереси и идни маркетинг кампањи.

Социјални мрежи

Кога ја посетувате нашата веб страница, социјалните дополнителни компоненти се деактивирани, т.е. нема пренесување на какви било податоци до операторите на овие мрежи. Ако сакате да користите една од мрежите, кликнете на соодветната социјална дополнителна компонента за да воспоставите директна врска со серверот на соодветната мрежа.

Ако имате корисничка сметка на мрежата и ако сте најавени во моментот на активирање на социјалните дополнителни компоненти, на вашата корисничка сметка може да се додели мрежата од вашата посета на нашите веб-страници. Ако сакате да го избегнете ова, ве молиме одјавете се од мрежата пред да ја активирате социјалната дополнителна компонента.

Кога активирате социјална дополнителна компонента, мрежата ги пренесува содржините што се достапни директно на вашиот пребарувач, кој ги вклучува во нашата веб страница. Во оваа ситуација, може да се случи и пренесување на податоците, кои се воведени и контролирани од соодветната социјална мрежа. За вашето поврзување со социјална мрежа, при кое преносот на податоци се одвива помеѓу мрежата и вашиот систем и за вашите интеракции на оваа платформа важат исклучиво само политиките за приватност на соодветната мрежа.

Социјалната дополнителна компонента останува активна сè додека не ги деактивирате или избришете колачињата.

Ако активирате социјална дополнителна компонента, можно е личните податоци да стигнат до интернет провајдерите надвор од Европската економска област, што од гледна точка на Европската унија ("ЕУ"), не гарантира "соодветно ниво на заштита" за обработка на лични податоци во согласност со стандардите на ЕУ. Запомнете го овој услов пред да кликнете на линк или да активирате социјална дополнителна компонента, со што се овозможува пренос на вашите податоци.

Социјалните мрежи можат да постават колачиња на вашиот компјутер. Ова се случува на веб-страниците кои овозможуваат да се најавите и да се регистрирате преку социјалните медиуми и ако ја споделувате/следите содржината на веб страницата на социјалните мрежи (на пр. Преку копчето “Share”/„Like“). Конкретното влијание врз вашата приватност ќе се разликува од социјална мрежа до социјална мрежа и зависи од поставките за приватност што ќе ги изберете на тие мрежи. Како да управувате со овие колачиња може да дознаете на нивната веб-страница.

Дополнително информации за контрола на колачињата

Имате право да одлучите дали ќе ги прифатите или одбиете колачињата.

Website Cookie Preference Tool - Алатка за преферирани колачиња на веб страна. Колачињата кои ги преферирате можете да ги одберете ако го посетите TRUSTe preference center со кликнување на следниот линк: http://preferences-mgr.truste.com/.

Browser Controls: Контрола на пребарувач. Можете да ги поставите или дополните контролите на вашиот веб пребарувач да прифаќа или одбива колачиња. Ако одберете да одбиете користење на колачиња, сеуште ќе можете да ги користите веб страните, иако пристапувањето до некои функционалности и делови од нашите веб страни може да биде ограничено. Начинот на кој можете да го одбиете користењето на колачиња преку контрола на веб пребарувач се разликува, затоа треба да побарате повеќе информации во менито за помош на пребарувачот.

Disabling Most Interest Based Advertising: Оневозможување на најголемиот дел од Рекламирање базирано на интерес.

Повеќето од рекламните мрежи ви овозможуваат начин да го откажете рекламирањето базирано на интерес. За повеќе информации посетете ја веб страната http://www.aboutads.info/choices/ или http://www.youronlinechoices.com

Mobile Advertising: - Мобилно рекламирање. Можете да ги откажете идентификаторите за мобилно рекламирање кои се користат за некои видови на Рекламирање базирано на интерес, вклучително и оние кои ние ги користиме, преку пристапување до поставувањата (settings) на вашиот Apple или Android мобилен телефон и следење на најновите објавени инструкции. Ако ги откажете, ние ќе ги отстраниме сите податоци за вас и натаму нема да прибираме и следиме ваши податоци. Случајниот ID кој ние (или нашите партнери – трети страни) претходно сме ви го доделиле исто така ќе биде отстранет. Ова значи дека, доколку во иднина решите да се вклучите, нема да можеме и натаму да ве следиме преку истиот ID како претходно, и за сите практични цели, вие ќе бидете нов корисник во нашиот систем.

Do Not Track: - Не следи Некои интернет пребарувачи – како што се Internet Explorer, Firefox, и Safari ја вклучуваат и можноста да се пренесат сигналите Do Not Track” или “DNT. Бидејќи не се усвоени единствени стандарди за “DNT, нашите веб страни во моментов не процесираат и не регаираат на “DNT сигнали. Магрони ДОО Скопје сериозно пристапува кон прашањата за приватност и правото на сопствен избор и ќе вложи напори да продолжи со следење на најновите случувања во врска со “DNT технологијата на пребарување и имплементацијата на единствен стандард. За повеќе информации во врска со DNT” посетете ја веб страната https://allaboutdnt.com/ .

Како да ги оневозможите колачињата?

Ако сакате, можете да го оневозможите чувањето на колачиња на вашиот компјутер, но блокирањето на сите колачиња може да има негативен ефект врз употребата на многу веб-страници, вклучувајќи ја и оваа. Поставките за колачиња можат да се контролираат и конфигурираат во вашиот интернет прелистувач. Ако сакате да ги избришете или оневозможите колачињата на вашиот компјутер, треба да ги ажурирате поставките на вашиот интернет прелистувач (за информации за тоа како да ги избришете и оневозможите колачињата, видете го прелистувачот со избирање на менито за помош). На пример, во Internet Explorer, може да влезете во Tools/Internet options/Security and Privacy Tabs за да го прилагодите пребарувачот според Вашите очекувања. Ако користите различни компјутери на различни локации, ќе треба да обезбедите дека секој пребарувач е прилагоден така што ќе одговара на Вашите преференции за колачиња.